Kiszonka z wysłodków buraczanych krok po kroku [INFOGRAFIKA]
Kiszonka z wysłodków buraczanych to popularna pasza dla krów. W jaki sposób zakiszać wysłodki, by zwierzęta chętnie je jadły? Zobacz infografikę!
Kampania cukrownicza za nami. Czy zakiszamy w silosie, w rękawie, pryzmie…należy pamiętać, że jakość produkowanych przez nas pasz dla bydła decyduje o wydajności i zdrowiu zwierząt. Wysłodki buraczane to jeden z bardziej znanych produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego. Jedną z form są wysłodki prasowane. Mają one wyższy udział suchej masy, niż forma świeża, dlatego lepiej zakiszają się.
Wysłodki buraczane – jak przygotować do zakiszania?
Dobrze przygotowana kiszonka z wysłodków buraczanych prasowanych jest smakowitą paszą o przyjemnym zapachu i korzystnym składzie. Wysoka zawartość pektyn chroni żwacz przed niebezpiecznym zmniejszeniem jego pH, ponieważ ulegają one wolnemu rozkładowi w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu kiszonki z wysłodków buraczanych nie zakwaszają przedżołądka krowy. Kiszonkę z wysłodków buraczanych można zadawać krowom w ilości 20–25 kg. Jednak, aby zrobić smakowitą paszę, trzeba pamiętać o paru zasadach.
Kiszonka z wysłodków buraczanych krok po krok
Zasady zakiszania dotyczą każdego rodzaju kiszonek. Przestrzeganie ich jest gwarancją, że otworzymy silos z dobrą paszą. Pamiętajmy o nich począwszy od odpowiedniego przygotowania silosu, a nawet wcześniej. Od zakupu materiału do zakiszana z pewnego źródła.
Chcesz dowiedzieć się więcej o produkcji dobrej kiszonki z wysłodków buraczanych? Zadzwoń do eksperta Duynie: +48718811208
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.