Patron serwisu: Blattin

Rasy bydła mięsnego – genetyka to klucz do sukcesu

Żeby skutecznie i ekonomicznie produkować wysokiej jakości wołowinę hodowla musi się opierać na sprawdzonych rasach krów.  Jakie rasy bydła mięsnego hodować  i na jakie cechy stawiać? To pytanie każdego, kto stoi przed dylematem bydło mięsne czy mleczne?

Cena: Wołowina

10.82 zł
-0.64%
Zobacz aktualne ceny

Wyselekcjonowane rasy pod względem wykorzystania paszy, tempa przyrostów i budowania pożądanych partii mięśniowym o odpowiednim otłuszczeniu to klucz do sukcesu. Poniżej przedstawiamy wiodące w Polsce rasy była mięsnego. Hodowane już od dłuższego czasu dobrze zadomowiły się na terenach naszego kraju. 

Rasy bydła mięsnego z Francji

  1. Charolaise –  największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna. Bydło tej rasy jest rogate, o jednolitym białym umaszczeniu. Posiadają głęboką i dobrze wysklepioną klatkę piersiową, szeroki, długi i dobrze umięśniony zad. Jest to rasa późno dojrzewająca. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg. Buhaje osiągają 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Zdarzają się niestety trudne porody. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i mogą wynosić nawet 1200 -1500 g.

    hodowla bydła mięsnego; kiszonki złej jakości

    Bydło ras limusine i charolaise pochodzą z Francji
    Foto: AgroFoto.pl, elku87

    fot. Agrofoto.pl

  2. Limusine – zdrowie, kondycja, zdolności adaptacyjne to główne cechy drugiej w kolejności rasy bydła mięsnego pochodzącego z Francji. Bydło jest  masywne i silne. Obecnie jedna z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie. Posiada świetne zdolności przystosowania się do różnych warunków środowiska, dobre zdrowie, łatwość ocieleń i dużą żywotność cieląt. Sprawdza się zarówno w chowie intensywnym jak i ekstensywnym. Masa ciała krów wynosi w granicach 650-800 kg przy wzroście wynoszącym 135 cm. Z kolei buhaje mają 1000-1200 kg, przy wysokości w kłębie 145 cm. Umaszczenie jednolite czerwone. Poza tym zwierzęta są długie, posiadają delikatny kościec i doskonałe umięśnienie grzbietu i zadu. Masa ciała rodzących się jałóweczek to około 35 kg, a buhajków ok. 40 kg.

Bydło BBB

BBB – Belgijska Biało-Błękitna. Ogółem jest to efekt krzyżowania bydła belgijskiego i angielskiego. Cechą charakterystyczną jest wyraźnie zaznaczona hipertrofia mięśniowa. Zwierzęta nadają się do chowu intensywnego, gdyż dobrze wykorzystują paszę.  Masa ciała buhajów wynosi 1100-1200 kg, przy wysokości w kłębie 150 cm. Natomiast krów w granicach 700-900 kg przy wzroście wynoszącym 138-145 cm. Masa cieląt przy urodzeniu wynosi: dla buhajków 48 kg a dla cieliczek 44 kg. Konsekwencją tego są trudne porody (dominuje zabieg cesarskiego cięcia).

Rasa Galloway

Historia tej rasy bydła mięsnego sięga południowo-zachodniej Szkocji. Charakteryzuje ją łagodny temperament i duże zdolności adaptacyjne do zmiennych warunków środowiskowych. Dobrze znosi trudne warunki bytowania i niedobór pasz. Można je utrzymywać przez cały rok na powietrzu i świetnie nadaje się do chowu ekologicznego. Genetycznie są bezrogie o  masywnym, dobrze umięśnionym tułowiu. Głowa jest krótka i szeroka, a klatka piersiowa szeroka i głęboka. Hodowla bydła mięsnego rasy Galloway to głównie bydło czarne choć bywa też ciemnobrązowe i czerwonobrązowe. Odmianą tej rasy jest belted galloway (galloway siodłaty). Charakteryzuje się białym, szerokim pasem wokół środka tułowia.

Dorosłe krowy mają wysokość w kłębie średnio 125 cm i masę ciała 500-600 kg, zaś buhaje dorastają do 135 cm i ważą 700-800 kg. Porody są łatwe, a cielęta po urodzeniu ważą 27-29 kg. Odznaczają się dużą żywotnością i szybkim tempem wzrostu. Mięso wykazuje wysokie walory smakowe i dietetyczne. Jest soczyste i delikatne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

hodowla bydła mięsnego

Przedstawiciel rasy Simmental

fot. mgr inż. Marta Iwaszkiewicz

Hodowla bydła mięsnego Simmental

Simmental to rasa pochodząca ze Szwajcarii. Bydło jest duże, ma ciężką i szeroką głowę, mocne kończyny i dobrze zawiązany, szeroki  kłąb. Masa ciała krów to 700-800 kg,  a buhajów 1000-1200 kg. Umaszczenie tułowia najczęściej czerwono- łaciate na białym tle. Urodzeniowa masa cieliczek wynosi ok 40 kg, a buhajków ok. 45 kg. Biorąc pod uwagę ten fakt trzeba nadmienić, że zdarzają się też trudne porody. Hodowców do tej rasy nie  trzeba specjalnie przekonywać. Bydło Simmental cechuje dobra reprodukcja i wykorzystanie paszy. Jest też dobrze przystosowana do różnych warunków środowiskowych.

Inne rasy hodowlane

Ponadto coraz częściej spotyka się również chów takich ras jak Herefordy, Highland czy Angus.  W wielu przypadkach zetkniemy się również z opasaniem mieszańców mleczno/mięsnych. Niektórzy traktują to jako dodatkową możliwość zarobkową np. przy produkcji mleka czy w niewielkich gospodarstwach domowych.

Faktycznie hodowla bydła mięsnego wciąż ma na celu głównie wyprodukowanie dobrej jakości wołowiny kulinarnej o odpowiednich parametrach wizualno-smakowych. Wysoki poziom produkcji przy niskich (w miarę możliwości) nakładach finansowych to bez wątpienia wymarzony model produkcyjny. Nie można w realizacji tego celu pomijać odpowiednio zastosowanej genetyki. Na zakończenie – wszystkie wspomniane rasy bydła mięsnego posiadają swoje walory i możliwości. Przeto wystarczy dobra analiza bazy paszowej, możliwości lokalowych oraz rynku zbytu, a inwestycja w odpowiednią rasę bydła mięsnego przyniesie wymierne korzyści. 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *