Patron serwisu: Blattin

Mikotoksyny w paszy – nie bagatelizujmy tego problemu

Mikotoksyny, czyli wtórne metabolity grzybów pleśniowych, są zagrożeniem nie tylko dla zwierząt, ale również dla ludzi. Styczność z dużym stężeniem mikotoksyn wiąże się z ryzkiem rozwoju rozmaitych dolegliwości i chorób. Jak chronić nasze stada?

Podczas przechowywania pasza jest narażona na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych, takich jak wysoka wilgotność powietrza. Ponadto występuje ryzyko porażenia grzybami (np. Fusarium), więc mikotoksyny to problem już na etapie ochrony plantacji przed chorobami grzybowymi.

Mikotoksyny w paszy to problemy zdrowotne stada

Pobieranie pasz, w których znajdują się wtórne metabolity pleśni może mieć rozmaite konsekwencje dla zdrowia zwierząt, niezależnie od gatunku. Do skutków szkodliwego działania mikotoksyn należą m.in.:

  • zatrucia,
  • problemy w funkcjonowaniu wątroby, nerek oraz innych narządów,
  • zaburzenia w rozrodzie krów przez działanie estrogenne (zaburzenia w cyklu rujowym, ronienia),
  • zmiany w mikroflorze żwacza, skutkiem czego może być obniżenie pH w przedżołądku,
  • wzrost ryzyka pojawienia się schorzeń na tle metaboliczny,
  • problemy w okresie odchowu cieląt (biegunki, spadki masy ciała, padnięcia zwierząt),
  • zmniejszenie wydajności mlecznej.

To tylko niektóre ze skutków dla zdrowia zwierząt. Cześć mikotoksyn jest neutralizowana w żwaczu, niemniej nie wszystkie. Przykładowo zearalenon jest odporny na działanie środowiska tego przedżołądka. Mogą one przedostawać się do mleka, co dyskwalifikuje biały surowiec w skupie. Poza tym przeniknięcie mikotoksyn do mleka jest zagrożeniem dla cieląt, które pobierają pokarm od krów. Niektóre mikotoksyny wykazują działanie kancerogenne.

mikotoksyny w paszy

Mikotoksyny w paszy mogą przyczynić się do obniżenia wyników odchowu cieląt.

fot. Adobe Stock

Jak chronić paszę przed mikotoksynami?

Jeśli mamy pasze z zakupu, ważne, aby zaopatrywać się w sprawdzonym miejscu, które zapewni czysty produkt.
Kolejnym aspektem jest dobrze przeprowadzany program ochrony upraw przed chorobami grzybowymi. Przy produkcji kiszonki należy pamiętać o wszystkich krokach chroniących paszę przed rozwojem niechcianych szczepów bakterii, drożdży i źródła mikotoksyn – pleśni. Materiał musi być dobrze ubity, aby stworzyć beztlenowe warunki do działania bakterii kwasu mlekowego.

Aby chronić kiszonkę przed niepożądanymi procesami, warto stosować bardzo dobre dodatki kiszonkarskie, tj. inokulanty bakteryjne. Hamują one rozwój „intruzów” w paszy. Ważny jest sposób pobierania kiszonki z pryzmy lub silosu, aby nie napowietrzać za bardzo paszy, co również stwarza dogodne warunki dla rozwoju grzybów. Ze względu na rozwój tzw. grzybów przechowalniczych (np. Aspergillus, Penicillium) należy dbać o sposób magazynowania pasz, aby jak najbardziej ograniczać działanie warunków atmosferycznych, które mogą szkodzić jakości paszy (deszcze, wilgoć).

Sposób na mikotoksyny w paszy

Pomimo wdrażania powyższych czynności, pleśń w paszy może się pojawić. Oczywiście trzeba przestrzegać wszystkich elementów ochrony stada przed mikotoksynami. Można również zabezpieczyć się, stosując specjalne dodatki paszowe, które zabezpieczają przed zatruciem wtórnymi metabolitami pleśni. Jedną z takich propozycji jest mieszanka Bestermine Mycotoxiclean, znanej i cenionej przez hodowców marki De Heus.

Można ją nabyć u dystrybutora pasz De Heus – firmy ALDO, która jest liderem sprzedaży produktów tego holenderskiego producenta. Działanie wspomnianej mieszanki polega na wiązaniu i dezaktywacji wtórnych metabolitów obecnych w paszach objętościowych i treściwych. Bestermine Mycotoxiclean chroni narządy wewnętrzne przez uszkodzeniami i przeciwdziała wszelkim innym skutkom powstającym przez działanie mikotoksyn w paszy. Warto podkreślić, że stosowanie tej mieszanki w żywieniu krów niweluje problemy w rozrodzie.
ALDO oferuje również inne produkty De Heus, które pomagają w optymalizacji wyników produkcji. W tym celu, warto zasięgnąć porady u ekspertów żywieniowych ALDO, którzy codziennie wspierają liczne polskie gospodarstwa.

Zobacz więcej:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *