Patron serwisu: Blattin

Krowy mamki – jak je żywić w zimie?

Jednym z ciekawszych modeli produkcji żywca wołowego jest hodowla i chów mamek oraz ich potomstwa odsadzanego po okresie naturalnego karmienia mlekiem matki. Podpowiadamy jak żywić krowy mamki w okresie zimowym.

W okresie pastwiskowania jedynym pokarmem powinno być odpowiednio utrzymane i pielęgnowane pastwisko (dla cieląt również w formie przetworzonej, tj. mleka matki).

W warunkach polskich taki system najlepiej sprawdza się w gospodarstwach posiadających pastwiska, na których zwierzęta przebywają większość czasu, bo 7 miesięcy w roku (patrz rys. 1). W okresie pastwiskowania jedynym pokarmem powinno być odpowiednio utrzymane i pielęgnowane pastwisko (dla cieląt również w formie przetworzonej, tj. mleka matki). Resztę czasu (miesiące zimowe) bydło spędza w oborze lub, przy bardziej ekstensywnym systemie, w wiatach. W tym okresie, tak czy inaczej, musi być żywione dostarczanymi paszami konserwowanymi.

Dostosowanie cyklu

Dostosowując cykl reprodukcyjny do takiego modelu produkcji, decydujemy się na synchronizację rui i wycielenia późnozimowe. Przy tym rozwiązaniu cielęta rodzą się w lutym. To daje hodowcy w zasadzie same pozytywy. Porody odbywają się w znacznie bardziej dogodnych do kontroli warunkach (możliwość udzielenia ewentualnej, choć  z reguły rzadko koniecznej pomocy). Po okresie ok. 1,5 miesiąca podchowane oseski wychodzą z matkami na wiosenne, kwietniowe pastwisko, zażywając tam ruchu i kontaktu z bezcennym słońcem i świeżym powietrzem (patrz rys. 1).

krowy mamki

Rysunek 1. Schemat modelu produkcji cieląt późnozimowych w systemie odchowu z krowami mamkami

W takim modelu krowy mamki w okresie utrzymania alkierzowego są w 2 fazach fizjologicznych:

  1. zasuszenia (od początku przebywania w oborze/wiacie do wycielenia),
  2. początkowej laktacji (od porodu do wyjścia z początkiem kwietnia na pastwisko).

Ze względu na wykorzystanie w oborze ścioły, drugą proponowaną w zestawie paszowym paszą objętościową jest słoma zbożowa. Jej niewyjady są przeznaczane w dalszej kolejności do wyściełania obory.

Krowy mamki – prawidłowe żywienie

Z tych powodów powinny być żywione 2 dawkami pokarmowymi (patrz tab. 1), oczywiście bazującymi na posiadanych w gospodarstwie konserwowanych paszach gospodarskich. Autor niniejszego opracowania jest zwolennikiem korzystania na szeroką skalę z wyprodukowanych przy pomocy nowoczesnej technologii kiszonek z trwałych użytków zielonych (po przewiędnięciu na pokosach z wykorzystaniem kondycjonera i pras balotujących). Ich wyższość względem siana polega na znacznie większym uniezależnieniu od przebiegu pogody w czasie produkcji. To skutkuje wyższą wartością pokarmową i lepszym pobraniem.

Ze względu na wykorzystanie w oborze ścioły, drugą proponowaną w zestawie paszowym paszą objętościową jest słoma zbożowa. Jej niewyjady są przeznaczane w dalszej kolejności do wyściełania obory.

Należy jednak pamiętać, że proponowane 2 okresy żywienia zimowego mamek różnią się wyraźnie potrzebami. W końcu ciąży są one relatywnie niewielkie (dawka pokarmowa zawiera wyłącznie pasze objętościowe) i znacząco wzrastają po wycieleniu i rozpoczęciu laktacji (do żywienia zostają włączone pasze treściwe). Uzupełnieniem takiego systemu karmienia jest kreda pastewna. Stanowi ona źródło deficytowego wapnia. Można też stale zaopatrywać zwierzęta w sód w postaci lizawek.

Tab. 1. Dawki pokarmowe dla krów mamek (rasa Limousine) na okres żywienia zimowego (przebywania przez 5 miesięcy w oborze)
Pasza kg Okres 1 – zasuszenie Okres 2 – laktacja
Kiszonka z przewiędniętej runi łąkowej 18,5 23,0
Słoma pszenna 1,8 1,5
Gniecione ziarno pszenżyta 0,30
Poekstrakcyjna śruta rzepakowa 0,30
Kreda pastewna 0,078 0,071

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *