Patron serwisu: Blattin

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy? Każdy hodowca bydła mlecznego ma jeden cel – wyprodukować jak najlepszą kiszonkę z kukurydzy. Wysokiej jakości pasza wpływa na zdrowie krów i ilość dawanego przez nie mleka. Dowiedz się jak w 5 krokach przygotować wysokiej jakości kiszonkę z kukurydzy!

Podstawą żywienia krów mlecznych są wysokiej jakości pasze objętościowe. Dzięki dobrej jakości kiszonek można ograniczyć podaż pasz treściwych, które jak wiadomo znacznie zwiększają koszty żywienia bydła. Kiszonka z kukurydzy to główne źródło energii w żywieniu krów mlecznych. Świetnie sprawdza się w mieszankach z sianokiszonką z traw i roślin motylkowych. Przygotowanie wysokiej jakości kiszonki z kukurydzy wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych zadań. Aby uzyskać wartościową kiszonkę należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Sprawdź na co zwrócić szczególną uwagę!

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Po pierwsze – postaw na dobrą odmianę kukurydzy!

Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy kiszonkowej to połowa sukcesu. Czym należy kierować się przed jej wyborem? Przede wszystkim należy dobrać ją pod względem lokalizacji gospodarstwa. Wybrana odmiana powinna być przeznaczona dla danego regionu oraz długości okresu wegetacji w nim występującego. Warto zwrócić także uwagę na zasobność gleby w składniki pokarmowe, które wpływają na szybkość rozwoju roślin oraz ich późniejszą jakość.

jak zrobić dobrą kiszonkę

Kiszonka z kukurydzy to główne źródło energii w żywieniu krów mlecznych

fot. Piotr Szafraniec / agrofakt

Pamiętajmy, że warto także sprawdzić parametry danej odmiany czyli – plon zielonej masy, udział kolb a także na strawność włókna. Wysoki plon to nie wszystko, aby uzyskać dobrą kiszonkę z kukurydzy udział kolb w zakiszanej masie powinien być możliwe jak największy. Im więcej kolb w kiszonce, tym większa zawartość skrobi. Ponadto należy zwrócić uwagę na strawność włókna, która także powinna być bardzo wysoka.

Po drugie – zbór w odpowiednim terminie!

Termin zbioru kukurydzy to najistotniejszy czynnik mający wpływ na jakość kiszonki. Zły termin zbioru to najczęściej popełniany błąd przez rolników. Optymalnym terminem zbioru jest faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna, gdy zawartość suchej masy mieści się w przedziale 30-35 %. Zbyt późny zbiór kukurydzy stwarza problem po pierwsze z odpowiednim ubiciem masy na silosie, po drugie z procesem zakiszania.

Słabo ubita zielonka nie sprzyja powstawaniu warunków beztlenowych co z kolei przekłada się na słabsze zakiszanie. Dodatkowo przedostające się powietrze do wnętrza kiszonki powoduje rozwój bakterii oraz grzybów, które mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie krów. Pamiętajmy, że wpływ na szybkość wegetacji kukurydzy ma pogoda. W optymalnych warunkach zawartość suchej masy zwiększa się o 0,5 % dziennie. Ułatwia to wyznaczenie terminu zbioru kukurydzy.


Chcesz wiedzieć jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy, to oglądaj również – Dobra kiszonka


Po trzecie – rozdrobnienie kukurydzy i warunki beztlenowe

Proces zakiszania nie jest możliwy jak już wcześniej wspomniano bez warunków beztlenowych. Dlatego warto także zadbać o odpowiednie rozdrobienie roślin. Optymalną długością sieczki jest 8-10 mm. Warto jednak mieć na uwadze, że im starsza sieczka tym powinna być drobniejsza. Ponadto warto zadbać o odpowiednie rozdrobienie ziarniaków, które ma wpływ na strawność skrobi. Tylko wtedy krowy mogą w pełni wykorzystać potencjał paszy. Nieuszkodzone ziarno nie jest w pełni trawione i jest wydalane wraz z kałem.

Po czwarte – odpowiednie ubicie pryzmy!

Odpowiednio rozdrobioną zielonkę z kukurydzy po zwiezieniu na silos czy pryzmę należy dokładnie ubić, aby pozbyć się resztek powietrza. Warto także szczególnie w okresie letnim rozważyć dodatek zakiszacza, którego zadaniem jest niedopuszczenie do rozwoju niekorzystnych bakterii i grzybów wtórnej fermentacji. Do ubijania sieczki na pryzmie najczęściej wykorzystuje się ciągniki z dodatkowym obciążeniem oraz ładowarki. Każda warstwa surowca powinna zostać odpowiednio ubita przez wielokrotne przejechanie po niej ciężkim sprzętem.

kiszonka z kukurydzy

Gotowy maszyny do pobrania porcji kiszonki

fot. Piotr Szafraniec / agrofakt

Pamiętajmy, że od początku wypełniania pryzmy czy silosu do okrycia folią nie powinno minąć więcej niż 4-5 dni. Okrycie szczelną folią ma na celu odcięcie dostępu powietrza do zakiszanego materiału, a także ochronę przed opadami atmosferycznymi. Na okrywaniu kiszonki nie należy oszczędzać w żadnym wypadku. Dobrze jest zastosować dwie warstwy folii – zewnętrznej folii ochronnej oraz cienkiej folii transparentnej, służącej jako folia podkładowa, przylegająca bezpośrednio do kiszonki. Po okryciu folią, należy ją obciążyć, aby nie dopuścić do wnikania powietrza.

Po piąte – odpowiednie pobieranie kiszonki

Kiszonka z kukurydzy jest gotowa do pobierania po sześciu tygodniach. Należy jednak odkrywać tylko tyle foli, by móc pobrać odpowiednią ilość kiszonki. W ten sposób ograniczamy dostanie się powietrza do reszty paszy. Latem warto także zabezpieczyć kiszonkę przed zagrzaniem, aby uniknąć rozwoju bakterii. W tym celu należy spryskać jej frontową stronę roztworem kwasu propionowego, roztworem mocznika lub ich mieszaniną. Wymienione substancje hamują rozwój grzybów oraz pleśni. Dzięki temu zabiegowi kiszonka z kukurydzy przez długi czas będzie odznaczała się wysoką jakością.

Jak zrobić dobrą kiszonkę?

Pięć kroków to nie wszystko – postaw na Eksperta! Wiemy już jak powinien przebiegać proces produkcji kiszonki z kukurydzy. Jednak to nie wszystko! Firma Limagrain Polska wychodzi naprzeciw z programem „Ekspert kiszonkowy”, aby cały proces przebiegał jeszcze sprawniej, a rolnicy odnosili jeszcze więcej korzyści. Ekspert kiszonkowy to autorski program, który ma za zadanie wspomóc hodowców bydła na każdym etapie produkcji kiszonki z kukurydzy. Przedstawiciele handlowi firmy służą pomocą od siewu do zbioru, a także w trakcie procesu zakiszania.

kiszonka z kukurydzy

Wysokiej jakości pasza wpływa na zdrowie krów i ilość dawanego przez nie mleka

fot. Piotr Szafraniec / agrofakt

Kiszonka z kukurydzy z Ekspertem kiszonkowym

Na czym to polega? Zgłaszając się do przedstawiciela firmy Limagrain uzyskujemy pomoc w wyborze odpowiedniej odmiany kukurydzy kiszonkowej dostosowanej do danego gospodarstwa. Następnie przedstawiciele pomagają wyznaczyć optymalny termin jej zbioru dzięki mobilnemu laboratorium NIRS. Mobilne laboratorium nie tylko pozwala precyzyjnie wyznaczyć termin zbioru, ale także określić zawartość skrobi oraz parametru DIANG mówiącym o strawności włókna. A wszystko jest możliwe dosłownie w kilka minut w trakcie wizyty przedstawiciela w gospodarstwie. Ponadto w programie „Ekspert kiszonkowy” badane są także silosy w gospodarstwach, gęstość ich ubicia, rozdrobnienie ziarna, pocięcie kukurydzy, temperatura i pH.

Jak zrobić dobrą kiszonkę – więcej informacji o programie Ekspert kiszonkowy

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 16

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Henryk pisze:

    Ja jestem starej daty, pryzme usypać, folią okryć, piasek żeby mysz nie szła i oponą przycisnąć. Zawsze wychodzi. Krowa je aż miło.